June 20, 2022

Wat is Human Resource?

Human resource is de term die wordt gebruikt om de collectieve vaardigheden, kennis, ervaring en bekwaamheden van het personeel van een bedrijf te beschrijven. Het omvat zowel de werknemers die rechtstreeks voor de onderneming werken, als alle aannemers of tijdelijke werknemers die kunnen worden ingeschakeld om te helpen bij specifieke projecten of taken. Deze website kan je meer vertellen over Human resource.

Human Resource Management

De personeelsafdeling van een bedrijf is verantwoordelijk voor het beheer van alle aspecten van de levenscyclus van een werknemer, van werving en selectie tot opleiding en ontwikkeling, prestatiebeheer, en beloning en voordelen.

In de afgelopen jaren is de reikwijdte van HR uitgebreid met een focus op diversiteit en inclusie, welzijn van werknemers en maatschappelijk verantwoord ondernemen. De term “human resources” is vermoedelijk ontstaan in het begin van de 20e eeuw, toen hij werd gebruikt om het studiegebied te beschrijven dat zich richtte op het beheer van mensen in organisaties. Vandaag de dag is human resource management (HRM) een erkend beroep op zich, en er zijn talloze universiteiten en hogescholen die HRM-programma’s aanbieden op zowel bachelor- als masterniveau. Er zijn ook verschillende beroepsorganisaties die HR-professionals ondersteunen, zoals de Society for Human Resource Management (SHRM).

Hoe wordt het ingedeeld?

Er zijn veel verschillende soorten menselijke hulpbronnen. Zij kunnen ruwweg in twee categorieën worden ingedeeld: direct en indirect. Directe human resources zijn diegenen die rechtstreeks betrokken zijn bij de activiteiten van de onderneming, zoals werknemers en managers. Indirecte human resources zijn diegenen die de activiteiten van de onderneming ondersteunen, zoals leveranciers en aannemers.

Human resources kunnen ook worden ingedeeld op basis van hun vaardigheden en kennis. Zo zijn technisch geschoolde medewerkers mensen met expertise op specifieke gebieden, zoals techniek of marketing. Generalistische human resources zijn mensen met een meer algemene vaardigheden die op meerdere gebieden kunnen worden toegepast.

Ten slotte kunnen human resources ook worden ingedeeld op basis van hun rol binnen het bedrijf. Strategisch personeel is bijvoorbeeld personeel dat helpt de strategie van de onderneming plannen en uitvoeren. Operationeel personeel is het personeel dat de dagelijkse activiteiten van de onderneming uitvoert. Ondersteunend personeel is personeel dat administratieve of andere steun aan de onderneming verleent.

Bron: All4People.nl

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *