October 26, 2021

Social Media wat je wel en niet moet doen tijdens je zoektocht naar een baan

Sociale media, waaronder sites zoals Twitter, Instagram en Facebook, kunnen je helpen een baan te vinden en contact te maken met mensen die je kunnen helpen je carrière te laten groeien. Het werkt echter twee kanten op. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn en te overwegen wat je op sociale media moet doen om je zoektocht naar een baan te helpen. Veel bedrijven investeren niet alleen in social media door een bureau zoals de social studio in te huren, maar checken ook potentiële nieuwe werknemers.

Laat je online zien

Wanneer je op zoek bent naar een baan is het belangrijk om online aanwezig te zijn om je vaardigheden en ervaring te laten zien. Je online sociale media-pagina’s kunnen je helpen om contact te maken en je netwerk uit te breiden die je zoektocht naar een baan kunnen versnellen. 

Wees consequent

Zorg dat op al je social media pagina’s je arbeidsverleden overeenkomt met je cv. Het is bijvoorbeeld prima als je je functiebeschrijvingen herwerkt, want je cv kan immers veranderen. Wat niet oké is, is als je functietitels, bedrijven en datums niet juist zijn. Dat is een rode vlag voor potentiële werkgevers.

Wordt niet ontslagen

Werkgevers bekijken kandidaten op Facebook, Twitter, Instagram en andere sociale media websites. Dat betekent dat alles wat je online plaatst, kan worden gelezen door je werkgever of collega’s. Als je bedrijfsactiviteiten deelt (goed of slecht) of ongepaste inhoud plaatst, kan je daardoor in de problemen komen met je huidige werkgever en het kan het je zelfs je baan kosten. 

Google je naam 

Wat verschijnt er als je op je eigen naam zoekt? Hoogstwaarschijnlijk is er een heleboel informatie, van tweets tot foto’s. Het is vrij eenvoudig voor werkgevers om informatie te vinden die je misschien liever privé bewaard. Veel ervan is te vinden door alleen maar je naam te googelen. Houd rekening met wat er wordt weergegeven en als foto’s of berichten je zoektocht naar een baan kunnen belemmeren, wijzig dan je profiel instellingen of verwijder die berichten. 

Vergeet je Facebook-privacy instellingen niet

Je denkt misschien dat je alleen die foto’s van het zeer late feest van gisteravond deelt met je Facebook-connecties, maar vaak kunnen mensen die je niet kennen ook je foto’s zien waarin je bent getagd of je berichten lezen. Kijk goed naar je privacy instellingen en wijzig die indien nodig naar privé. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *