September 20, 2021

Low-code en no-code development: de verschillen

Ben je bekend in de IT-wereld? Dan ken je de termen no-code en low-code waarschijnlijk allang. Maar als je niet bekend bent met deze termen hopen wij je met dit artikel voldoende uitleg te geven zodat je snapt wat het is. De verschillen tussen deze twee soorten development komen ook aan bod in dit artikel, zodat je precies begrijpt wat je wanneer kan inzetten.

Low-code development

Rapid Application Development (RAD) is een snellere manier van systeemontwikkeling en is in de loop der jaren geperfectioneerd. Veel van de tegenwoordige RAD-ontwikkeltools zijn zogenoemde low-codeplatformen. Low-code development zorgt ervoor dat je niet zoals “vroeger” op een tijdrovende manier allerlei ingewikkelde programmeercodes moet schrijven. In plaats daarvan worden verschillende functionaliteiten op een visuele manier ontworpen.

No-code development

No-code development (de naam zegt het al) biedt de mogelijkheden en middelen om software-toepassingen te ontwikkelen zonder daarbij (moeilijke) codes te hoeven schrijven. No-code gaat wat dat betreft dan ook een stapje verder dan low-code development. Het is namelijk sneller in gebruik en vaak ook goedkoper, omdat het minder tijd kost om alles handmatig bij te werken in de code zelf.

De verschillen

De verschillen tussen beide ontwikkelvormen is in feite niet zo groot. De voordelen sluiten goed bij elkaar aan, alleen noemt men no-code development een doorontwikkelde en meer gespecialiseerde vorm van low-code. Daarnaast is een verschil dat no-code meer mogelijkheden tot maatwerk biedt. Waarom? Omdat je met no-codeplatforms de visuele componenten voor een applicatie al in de ontwerpfase stuk voor stuk kunt bouwen. Zo kun je de applicatie dus volledig volgens jouw eigen templates ontwerpen.

Wel zijn er een extra voordelen bij no-codeplatforms:

  • No-codeplatforms zijn een stuk sneller dan low-codeplatforms. Het ontwikkelen van applicaties gaat met no-code ongeveer 8 keer sneller dan met traditionele codeermethodes. Bij low-code gaat het gemiddeld slechts twee keer sneller.
  • Bij no-code kun je beginnen met ontwikkelen zonder eerst veel software te hoeven installeren.
  • No-codeplatforms zijn minder gevoelig voor handmatige programmeerfouten dan low-codeplatforms.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *